PCOs

PCOS

PCOS står for polycystisk ovariesyndrom

Og er en forkortelse for polycystiske ovarier (polycystiske = mange blærer, ovarie = æggestok)

Hver 5. kvinne i den fødedyktige alder har PCO, og det er dermed den mest utbredte hormonelle lidelse hos kvinner i fødedyktig alder. Samtidig er PCO den største årsak til ufrivellig barnløshet blant kvinner.

 

PCO kan ofte rekke symptomer som uregelmessig eller manglende egglsøning, forhøjet kjønnshormon (testosteron/androgen), økt hårvekst og uren hud. Den primære årsag til PCOS er insulinresistens (ofte muskulært). PCO kan være arvelig og noen kvinner kan være genetisk disponert for å utvikle det mer en andre. Hvis man er overvektig og har begrenset fysisk aktivitet, har man større sjans for PCOS.

 

Lidelsen kan i høy grad forbedres ved å spise den riktig kost. Som nevnt kan man være insulin resistens, og det betyr at kroppen ikke utnytter insulinet i kroppen optimalt. Det er resulterer i at det ikke transporteres energi inn til cellene og skaper høyt blodsukker. Dette gjør at pankreas utskiller ekstra mengde av hormonet insulin for å kompensere og kunne reagerer på blodsukkeret. Den mengde insulin har også innflytelse på andre hormoner, hvilket derfor kan utløse i problemer med å bli gravid, ønsket hårvekst, og utfordringer ved å gå ned i vekt, særlig om mageregionen.

 

Hvis du har PCOS og insulinresistens er det viktig å kutte drastisk ned på den maten som gir rask blodsukkerstigning, samtidig som du beholder et variert kosthold rikt på næringsstoffer som vitaminer, mineraler og antioksidanter. For å unngå rask blodsukkerstigning bør du kutte ned på raske karbohydrater i form av sukker, fint mel, pasta, ris og poteter. Samtidig er det viktig i at du får i deg nok protein og fiber, både for å holde deg mett og fordi det hjelper deg til å ha et stabilt blodsukker. Sammenestningen er derfor viktig!

 

En permanent endring av kosthold og livsstil, kan gi varig vektreduksjon, fravær av symptomer og betydelig økt sjanse for å bli gravid. Kostomlegging og vektreduksjon er derfor den viktigste behandlingen ved PCOS.

 

La meg hjelpe deg!

Get in touch

Humana Sandvika AS

Medisinsk Senter

Elias Smiths vei 10, 3. etg.

1337 Sandvika

post@humana.no

Share

Facebook

Google+

Twitter