Hjerte-kar

Hjerte - kar sykdommer

Har du fått konstatert for høyt kolesterol eller hjerte-kar sykdom?

 

Hjerte-karsykdommer er stadigvekk den sykdomsgruppen som fører til flest dødsfall i Norge når vi ser på aldersgrupper samletsett. Selvom det fra Folkehelserapporten fra 2014 viser at det er nedgang i dødsfallet fra tidligere, er det en bekymringsfull økning blant yngre voksne med første gangs hjerteinfarkt. Det er nedgang i blodtrykk, kolestrol og røyking, men flere er overvektige.

For noen er det en arvelig betinget sykdom, mens andre er det livsbetinget. Det er studier som viser dokumentert sammenheng mellom ernæring og hjerte-karsykdommer.

 

Høyt kolesterol menes med høye nivåer og forstyrrelse i fordeling av lipider i blodbanen. Dette betegnes også som dyslipidemi.

Endringer i kost og eventuelt vektreduksjon kan endre lipidene i blodet og forbedre symptomer og minske risikoen for komplikasjoner.

 

Risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer er blant annet vurdert av et utvalg i Verdens helseorganisasjon (WHO, 2011) som oppsummerte forskningsbasert kunnskap (WHO 2010, Ezzati, 2012). WHOs rapport ble fulgt opp av Helsedirektoratet i 2013.

 

De viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt er (Helsedirektoratet, 2013):

 

  • Tobakksrøyking
  • Kost med mye mettet fett og transfett (som øker blodkolesterolet)
  • Høyt inntak av sukkerholdig drikke høyt saltinntak (som øker blodtrykket)
  • Lavt inntak av frukt og grønnsaker
  • Fysisk inaktivitet
  • Diabetes og overvekt
  • Høyt alkoholinntak

 

Små endringer i kosthold og livsstil kan ha stor betydning over tid. Et kosthold med lite sukker, lite rødt kjøtt, og med hyppig inntak av fisk, hvitt kjøtt, frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter og olivenolje, førte til lavere forekomst hjerte- og karsykdom i en studie (Estruch 2013).

 

 

Jeg kan hjelpe deg med å forstå sykdommen din, kostveilede deg i forhold til din diagnose og hjelpe til hvordan du kan sammensette sin kost, som kan forbedre dine symptomer og kolesteroltall.

 

Det er viktig at pårørende støtter opp om endringene og de er derfor velkommen til å delta i din veiledning hos meg.

 

Get in touch

Humana Sandvika AS

Medisinsk Senter

Elias Smiths vei 10, 3. etg.

1337 Sandvika

post@humana.no

Share

Facebook

Google+

Twitter